Grove Road Retrofit for the Future

Typology: 
Retrofit
Status: 
Completed
2011

Funded by the Technology Strategy Board, and carried out in collaboration with Houslow Homes, this social housing retrofit by bere:architects makes use of external insulation, new passivhaus triple glazed windows, and heat recovery ventilation to transform the comfort of the elderly occupants and to provide ample clean, filtered fresh air. Already this has resulted in reports of significant health improvements of the occupants who both suffer from chronic lung disease. Specific heat energy requirements have been reduced dramatically.

The main objective of the project is to show that deep energy cuts and improved comfort and health conditions are possible in detached houses, with improvements possible while the occupants remain in their homes. Improved thermal comfort, reduced energy bills and lower CO2 emissions are possible for millions of people in existing houses.