What we build

Full Passivhaus Certification: 14th December 2011

The Mayville Community Centre is the first certified Passivhaus non-domestic retrofit in the UK. It was built for just 3% more than if it had simply been built to meet standard building regulations, yet it has achieved 95% energy savings over its first winter of operation.

Read more

This energy-saving refurbishment has provided our client with the opportunity to achieve massive energy savings and comfort improvements. Exactly a year ago we won a landmark planning appeal to overcome a number of challenges from the design and conservation officer in Brent who tried to stop us gaining planning approval for our proposed energy-saving external insulation.

Read more

Funded by the Technology Strategy Board and implemented in collaboration with Southern Housing, the aim of this social housing retrofit by bere:architects, is to show that deep-energy cuts are possible with social housing stock. We aim to show how improved thermal comfort, reduced energy bills and lower CO2 emissions are possible for millions of people in existing houses.

Read more

Funded by the Technology Strategy Board, and carried out in collaboration with Houslow Homes, this social housing retrofit by bere:architects makes use of external insulation, new passivhaus triple glazed windows, and heat recovery ventilation to transform the comfort of the elderly occupants and to provide ample clean, filtered fresh air.

Read more
passivhaus-passivehouse-retrofit-domestic-residential-brent

The retrofit of a detached family house in Brent aimed to dramatically reduce the energy demand of the house. The project involved a new build rear extension built to the passivhaus standard with general internal space re-planning.

Read more

This low energy retrofit to a family house in Haringey incorporates some passivhaus-inspired fabric improvements to reduce the primary energy demands of the house by 42%.

Read more
bewdley-retrofit-low-energy

This whole house, energy-saving refurbishment of a compact historic Islington house included the replacement of the roof with a highly insulted thermal bridge free structure, a new extension and a highly insulated basement opening out to a sunken garden terrace. The existing windows were refurbished with draught seals and new triple glazed windows were installed to the rear of the property.

Read more